Uw gevel impregneren

Wat verstaan we precies met het impregneren van een gevel? Uw gehele gevel wordt behandeld met een hydrofobeermiddel waarbij de stenen en het metselwerk tot een bepaalde diepte wordt geïmpregneerd met een waterafstotend middel.

Deze waterafstotende middelen worden ook wel Hydrofoberende stoffen genoemd en hebben waterwerende eigenschappen om uw metselwerk en stenen een langere levensduur te geven. Men kan in principe hetzelfde bereiken door de gevel te voorzien van een laag verf. Grote voordeel van impregneren is dat men de originele staat van de gevel blijft behouden.

Omdat zowel het voegwerk als de bakstenen poreus zijn wordt door de gevel bij nat weer altijd vocht opgenomen. Het water verdampt bij droog weer en verdwijnt uit de gevel. Maar bij een langere periode van regen kan er soms vochtdoorslag optreden en dringt het water door de voegen en stenen de woning binnen. Hierdoor kan er schimmelvorming, vervuiling en vorstschade ontstaan. Om dit te voorkomen, wordt er steeds vaker gekozen om een woning of bedrijfspand te laten impregneren.

Impregnatie van een gevel verzorgd door gevelprotect

Vooral bij oudere woningen en gebouwen met ongeïsoleerde gevels treedt schimmelvorming regelmatig op. Bij constatering van schimmel door vocht is het eerst zaak om vast te stellen waardoor deze is ontstaan. Het kan namelijk zijn dat de schimmel ontstaan is door condensvorming. In dat geval kan men beter kiezen voor een buitengevel isolatie. Alleen wanneer er sprake is van vochtvorming door het doorslaan van water door de gevel dient voor impregnatie te kiezen.

Vanzelfsprekend kunt u deze werkzaamheden het beste laten uitvoren door een gespecialiseerd en gekwalificeerd bedrijf dat de vakkennis in huis heeft om de juiste hydrofeermiddelen op de te behandelen verschillende oppervlakte toe te passen. Ieder middel is geschikt voor een andere ondergrond.

Als de gevels worden geïmpregneerd dient dit uiteraard zeer zorgvuldig te gebeuren. Wanneer men onverhoopt een gedeelte vergeet te behandelen, kan er namelijk alsnog vocht doorslaan en blijft het water langer in de gevel opgesloten. Er bestaat dan het gevaar dat er behoorlijke vorstschade ontstaat.

Een te behandelen gevel dient eerst grondig te worden gereinigd en scheuren breder dan 0,1 mm dienen eerst te worden gerepareerd.

Voegwerk moet eerst op oneffenheden worden gecontroleerd, omdat er meer water langs een behandelde gevel loopt en slecht voegwerk hierdoor wegspoelt. Als het voegwerk van een slechte kwaliteit is, kan men kiezen voor een gevel renovatie.

De waterafstotende stof dient met behulp van en airless spuitpistool tot twee keer toe worden aangebracht. Het voordeel van spuiten in plaats van vloeien is een betere inwendige bereikbaarheid, Dit geldt met name voor het beter behandelen van kleine gaten en scheuren in de muur.

Zorg ervoor dat uw kozijnen goed worden beschermd en afgeplakt zijn en vraag of de middelen niet schadelijk zijn voor uw afdichtranden (kit), isolatiemateriaal of uw dakleer. Een woning met een geïmpregneerde gevel heeft niet alleen minder kans op vochtdoorslag of schimmelvorming. Doordat uw behandelde muur minder vocht vasthoudt is deze sneller droog en is er minder kans op vorming van algen en mos.