Natuursteen gevelbekleding

natuursteen gevelbekleding Overal ter wereld wordt natuursteen gedolven voor bouwkundige civiel technische toepassingen. Na het delven wordt het gesteente bewerkt zodat het geschikt wordt als bouwmateriaal.

Natuursteen is in veel soorten verkrijgbaar en wordt normaal gesproken onderverdeeld in stollingsgesteenten (zoals granieten, trachieten en basaltlava’s), afzettingsgesteenten (onder andere kalkstenen, zandstenen en tuffen) en metamorfe gesteenten (zoals gneis en marmer). Iedere natuursteen heeft zijn eigen unieke kenmerken en kwaliteiten.

Door weersinvloeden als vorst, regen en wind is niet iedere steensoort geschikt om in ons land als gevelbekleding te gebruiken. Meestal wordt daarom graniet of granietachtige gesteenten gebruikt. Het woord graniet vindt haar oorsprong uit het Latijnse woord voor korrel: granus. Dit is te herleiden naar de korrelige structuur van graniet. Eigenlijk is dit strikt genomen niet juist. Graniet is een stollingsgesteente en bestaat niet uit korrels maar uit kristallen. Sedimentair gesteente, zoals kalksteen, heeft namelijk de eigenschap dat het uit korrels bestaat. Graniet komt overal ter wereld voor waarbij elk gebied zijn eigen soort kent.

Van grote blokken natuursteen zaagt men gevelplaten uit. Door de zaagsnede ontstaan kartels of slagen op het oppervlakte. Onbewerkte gevelplaten geven een robuust en stoer karakter. Door de natuurstenen gevelplaten langdurig te polijsten ontstaat een glad oppervlak.

Een bedrijf dat zeer veel ervaring heeft met het plaatsen van natuurstenen gevelbekleding is Dekker Natuur uit Nieuw Loosdrecht. Dekker Natuursteen bestaat al meer dan 120 jaar en is een van de oudste natuursteen bewerkingsbedrijf van Europa. In de loop der jaren heeft Dekker Natuursteen een zeer uitgebreid netwerk weten op te bouwen van gerenommeerde steengroeven door heel Europa en Aziƫ. Men levert natuurstenen producten voor onder ander de utiliteitsbouw waar aannemers, architecten en vastgoedondernemingen al jaren gebruik van maken. Ook steeds meer particulieren maken steeds meer gebruik van deze natuursteen leverancier.