Gevelrenovatie

Wanneer de gevel van uw woning of bedrijf hard toe is aan grondig onderhoud en het reinigen van de gevel niet meertoereikend is, kan men kiezen voor een complete gevelrenovatie. Zo kunnen er in de loop der jaren scheuren in de gevel ontstaan door verzakkingen of andere beschadigingen zijn opgetreden door weersinvloeden. Met name de voegen zijn na het jarenlang trotseren van regen en wind behoorlijk aangetast. Ook wordt een gevel ontsiert door de vorming van mossen en algen.

Specialistische bedrijven renoveren stenen gevels en voorzien het gebouw van nieuwe voegen. Nadat men het gebouw in de steigers heeft gezet, schermt men de deuren, ramen en het straatwerk af. Met behulp van een compressor en een pneumatische hamer worden de oude voegen deskundig verwijderd. Vaak wordt een slijptol gebruikt om de voegen uit te slijpen.

In Nederland bestaan er maar liefst zes soorten voegwerk, namelijk de doorgestreken voeg, de gladde voeg, de knipvoeg, schaduwvoeg, de snijvoeg en de borstelvoeg. Iedere voeg heeft een andere uitstraling en uiteraard is er sprake van een verschil in levensduur. Een professioneel gevelrenovatie bedrijf houdt rekening met het soort voeg en heeft dus een verschillende werkwijze voor iedere voegsoort.

Na het verwijderen van de oude voeg wordt de bewerkte muur onder handen genomen met een hoge drukspuit om de laatste resten van de voeg te verwijderen en de bakstenen schoon te spuiten. Ook kan men ervoor kiezen om muren met een zandstraal te reinigen en zo de gevel te ontdoen van eventuele “kunstwerken”.

De volgende stap is om een nieuwe voeg aan te brengen. Het is verstandig om hierbij de duurzaamheid in acht te nemen en dit met het renovatiebedrijf te overleggen. De uitstraling van de nieuwe gevel speelt hierbij natuurlijk ook een grote rol. Met andere woorden: Zoek een balans tussen technische kwaliteit en uw persoonlijke smaak. Dit zijn namelijk belangrijke factoren voor de samenstelling van de voegmortel.

Sommige stenen die door allerlei oorzaken beschadigt zijn, worden vervangen door middel van zogenaamde steenreparatie. Dit wordt gedaan door vakmensen die de beschadigde stenen te vervangen. Men moet hierbij rekening houden met de steensoort en de kleur van de steen. Vaak wordt een nieuwe steen bijgewerkt met zogenaamde steenrestauratie mortel om zo de steen de exacte kleur van de muur te kunnen geven. Op deze wijze kunnen medewerkers niet alleen bakstenen repareren, maar ook beschadigde ornamenten, sierlijsten en balustraden bewerken, zodat die er weer origineel uitzien.

Om de gerenoveerde gevel langer te beschermen en te conserveren wordt er vaak nog gekozen om de muren te impregneren met een vochtwerende laag. Op dezelfde wijze kan men voor andere coatings kiezen die bijvoorbeeld beschermen tegen graffiti, brand of tegen corrosie bij metalen gevelplaten.

Let bij het uitzoeken van een aannemer of deze is gespecialiseerd in gevelrenovatie. Vraag offertes op bij verschillende organisaties en vraag altijd een totaalprijs om verrassingen achteraf te voorkomen. Ga na of het personeel is gecertificeerd op het gebied van veiligheid (VCA) en of het bedrijf voldoet aan alle milieu en kwaliteitseisen.

Uiteindelijk gaat het om de uitstraling van uw woning of bedrijfspand en kunt u weer minimaal 10 jaar van uw gevel genieten. Let wel goed op want de gevelrenovatie prijs zijn niet mis en kunnen behoorlijk oplopen.