Gevelisolatie Subsidie

Veel huiseigenaren van oudere huizen lopen een flink bedrag aan subsidie mis. Wanneer een woning in 1975 of eerder is gebouwd, kan de eigenaar aanspraak maken op diverse subsidie regelingen. Het probleem is dat veel mensen deze voordelen niet of nauwelijks kennen. Zij laten een kans liggen om hun woning die bij de originele bouw niet werd geïsoleerd op een voordelige manier van isolatiemateriaal te voorzien.

Zo bestaat er een regeling om korting te krijgen op de BTW die men moet betalen op het materiaal. In plaats van de gebruikelijke 19% belasting, wordt op gevelisolatie materiaal slechts 6% berekend. Maar liefst 75% van de Nederlandse huiseigenaren is niet op de hoogte van deze belastingvoordeel. Deze korting geldt overigens tevens voor vloer- en dakisolatie.

Daarnaast bestaat er een prima subsidieregeling van maximaal 200 euro voor een advies op het gebied van energiebesparing. Dit advies is op maat en wordt uitgevoerd door een erkend bedrijf, zodat men een duidelijk beeld krijgt om energiebesparende maatregelen te laten treffen. Minder dan 20% van de ondervraagde huiseigenaren was hiervan op de hoogte.

Ten slotte kan men een eenmalige premie van 300 euro ontvangen wanneer men door middel van het energie besparingsprogramma een besparing van minimaal 20% kan bereiken. Dit energie besparingsprogramma dient men stapsgewijs te laten uitvoeren. Maar liefst 86% van de ondervraagden had nog nooit van dit programma gehoord. Deze bevindingen blijken uit een onderzoek uitgevoerd door TNS NIPO.

Een goedkope lening voor uw gevelisolatie

De energiebesparingslening is een bepaalde lening waarmee u voordelig een bedrag kunt lenen om milieu ontlastende en energiebesparende maatregelen te nemen voor uw woning. U kunt tegen een zeer lage rente van 2% geld lenen voor bedragen tussen 2.500 euro en maximaal 15.000 euro wanneer de WOZ waarde van uw woning 350.000 euro of minder bedraagt. Op lange termijn zijn de kosten van de rente en aflossing lager dan de besparingen die u heeft door uw woning te laten isoleren. Deze leningen besparen huizenbezitters dus veel geld. Het is natuurlijk altijd beter om de maatregelen met eigen kapitaal te financieren. Met deze lening bespaart u dus uiteindelijk energie én geld. De regeling geldt voor bestaande woningen, WOZ-waarde van maximaal € 350.000,-.

Om uw gevel te isoleren en hierdoor het milieu te sparen kunt u dus gebruik maken van diverse subsidieregelingen. Informeer ook bij uw gemeente of provincie voor lokale regelingen voor wat betreft milieubesparende isolatie subsidies. Zo heeft de provincie Noord-Brabant een subsidie regeling van 500 euro per particuliere woningbezitter op het gebied van het isoleren van gevels. Een van de voorwaarden om in aanmerking te komen voor deze subsidieregeling is dat men naast gevelisolatie ook andere energiebesparende maatregels dient te treffen. Denk hier dan bijvoorbeeld aan vloerisolatie, zonnepanelen of het plaatsen van een ventilatie unit met warmte terugwinning.